Καρκίνος προστάτη & ηλικίες εμφάνισης
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί την πιο συχνή νεοπλασία στον άνδρα.Τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα αναφέρουν δυστυχώς την εμφάνιση της νεοπλασίας αυτής σε όλο και μικρότερες ηλικίες , και συγκεκριμένα στην 4η και την 5η δεκαετία της ζωής ενός άντρα.
Σύγχρονες τεχνικές διάγνωσης καρκίνου του προστάτη
Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν αυτό αφορά στην αλλαγή της φυσικής πορείας της νόσου η στην βελτίωση της ιατρικής κοινότητας να διαγιγνώσκει το νόσημα με εξελιγμένες τεχνικές όπως η fusion βιοψία και η πολυπαραμετρική βιοψία του προστάτη αδένα.
Οι τεχνικές αυτές επιτρέπουν την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, μετά και πέρα από την κλινική εξέταση και τη μέτρηση του PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο). Θα πρέπει να αναφερθεί όμως το γεγονός , ότι η συγκεκριμένη εξέταση, PSA, δεν είναι ειδική για τον καρκίνο, μια και αυξάνεται τόσο στην καλοήθη υπερπλασία του αδένα, όσο και στις φλεγμονές, ενώ η τιμή του σχετίζεται με το μέγεθος του αδένα και την ηλικία, κατανάλωση αλκοόλ και τις ερωτικές επαφές στο άμεσο διάστημα πριν την πραγματοποίηση της αιμοληψίας (1-3ημέρες).
Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας, μια και ως κλινική οντότητα, ο καρκίνος του προστάτη είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ασυμπτωματικός, η μπορεί να δώσει μερικά ‘ανεξήτητα’ ανδρολογικά συμπτώματα, όπως πχ η εμφάνιση N. Peyronie χωρίς προηγούμενο τραυματισμό.
Θεραπεία καρκίνου του προστάτη
To gold standard στην αντιμετώπιση του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη είναι η ριζική προστατεκτόμη. Παρόλο που πρόκειται για ένα σωτήριο, ογκολογικά, χειρουργείο για τους περισσότερους ασθενείς , φέρνει μαζί του δύο σημαντικές επιπλοκές με συχνά καταστροφικές συνέπειες.
Σεξουαλικές διαταραχές, διαταραχές στύσεις σε ποσοστό άνω του 75% που προσεγγίζει το 100% στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο και διαταραχές εκσπερμάτισης που εμφανίζεται στο 100% των ασθενών αυτών, ξηρός οργασμός και ακράτεια ούρων , οποία όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό εξαφανίζεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, 3-6μήνες.
Τα νεότερα δεδομένα κάνουν λόγο για την όσο το δυνατόν νωρίτερα έναρξη της θεραπευτικής αγωγής για τα προβλήματα αυτά, ακόμα και πριν την χειρουργική επέμβαση ,πχ με την χορήγηση αναστολέων φωσφοδιεστεράσης, στο μεσοδιάστημα μεταξύ της βιοψίας και του χειρουργείου , πχ με την χρήση κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης και σε κάθε περίπτωση αμέσως μετά την επέμβαση ξεκινώντας την ίδια ημέρα με την αφαίρεση του καθετήρα.
Πιο σύνθετα και πιο έντονα είναι τα φαινόμενα αυτά, αν ο ασθενής χρειασθεί να υποβληθεί σε συμπληρωματικές θεραπείες, πχ ακτινοβολία και ορμονοθεραπεία.
Το Ανδρολογικό Πειραιά εφαρμόζει πολυτροπικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης των σεξουαλικών διαταραχών μετά την χειρουργική ή άλλη αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη που ανάλογα με τος ασθενή , το στάδιο του νοσήματος , και την βαρύτητα του προβλήματος είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν φάρμακα από το στόμα , ενδοπεικές ενέσεις , κρουστικά κύματα , PRP , συνδυασμούς αυτών και τέλος χειρουργική αντιμετώπισης με την τοποθέτηση πεικής πρόθεσης.
Πάντα μετά από λεπτομερή ενημέρωση και παροχή πληροφορίων στον άνδρα και σεβόμενοι τις επιθυμίες του. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει , φαρμακευτικά η επεμβατικά , ανάλογα και με την επιθυμία του ασθενούς την έστω παροδική μορφή ακράτειας που μπορεί να εμφανισθεί. Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα αυτό παραμένει, η χειρουργική αντιμετώπιση με την τοποθέτηση ταινίας ακράτειας η τεχνητού σφιγκτήρα είναι οι λύσεις που προτείνονται στον ασθενή.
Ο υπεύθυνος του κέντρου Δρ Δρέττας Πέτρος και η ομάδα του, με σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας στην ανδρολογία , και με την γνώση και τα δεδομένα από την Κλινική Σεξουαλικής αποκατάστασης μετά ριζική προστατεκτομή στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών, της οποίας είναι υπεύθυνος τα τελευταία 4 χρόνια και σε συνεργασία με την κορυφαία ομάδα, modern urology, (clickable το modern urology) στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, προσφέρει όχι μόνο την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη , αλλά κυρίως την επιστροφή , κατά το δυνατόν και το ταχύτερο δυνατόν , του ασθενούς-άνδρα , στην κανονικότητα του.