Σεπτέμβριος: Μήνας γνώσης, ενημέρωσης, επαγρύπνησης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Γνωρίζουμε πως περίπου 1 στους 100 άνδρες ηλικίας 40-59 ετών και 1 στους 8 άνδρες μετά την ηλικία των 60, θα εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη δε συνοδεύεται από ειδικά συμπτώματα. Η αιματουρία, η αιμοσπερμία, τα δυσουρικά ενοχλήματα, τα οστικά άλγη, είναι συμπτώματα που συνοδεύουν πολλές ουρολογικές παθήσεις, ενώ αν οφείλονται σε κακοήθεια, συνήθως αφορούν σε προχωρημένες περιπτώσεις. Ο καρκίνος του προστάτη, είναι μια αργά εξελισσόμενη πάθηση, αλλά ταυτόχρονα, η εμφάνιση και η εξέλιξή της είναι σιωπηρή.

Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία ο προσυμπτωματικός ή προληπτικός όπως συνηθίζεται να λέγεται έλεγχος. Προσυμπτωματικός, γιατί ο καρκίνος του προστάτη δε δίνει συμπτώματα, προληπτικός, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία όχι να προλάβουμε την εμφάνιση του καρκίνου, αλλά να τον διαγνώσουμε όσο το δυνατό νωρίτερα. Η πρώιμη διάγνωση, μας ανοίγει το δρόμο για περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της πάθησης. Στις περιπτώσεις αυτές, ο καρκίνος μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και ιάσιμη νόσος.

Τι περιλαμβάνει ο προσυμπτωματικός έλεγχος του προστάτη;

Τη μέτρηση του PSA. Με μια απλή εξέταση αίματος, ελέγχεται το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) καθώς και η εξέλιξη της τιμής του στο χρόνο και σε συνάρτηση με το μέξεθος του προστάτη.

Τη δακτυλική εξέταση. Απλά, γρήγορα και ανώδυνα, εκτιμάται η υφή, η ομοιογένεια και η σκληρότητα του προστάτη αδένα. Αποτελεί μια αναντικατάστατη εξέταση ικανή να δώσει πολύ σημαντικές πληροφορίες.

Το υπερηχογράφημα το προστάτη ενδεχομένως μπορεί να δώσει πληροφορίες για τη δομή του προστάτη και τη μορφολογία του, ενώ η βιοψία, αποτελεί μια εξέταση που θα ζητηθεί σε περίπτωση που υπάρχουν ύποπτες ενδείξεις στις παραπάνω εξετάσεις.

Ποιος πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο του προστάτη;

Κάθε άνδρας άνω των 50, οφείλει να υποβάλλεται σε τακτικό έλεγχο. Οι άνδρες με θετικό οικογενειακό ιστορικό, συστήνεται να ξεκινούν τον έλεγχο ακόμη νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος είναι τόσο απλός και γρήγορος, ώστε μπορεί να χωρέσει σε κάθε πρόγραμμα.

Μάθε για τον καρκίνο του προστάτη. Εξετάσου τακτικά. Προστάτεψε την υγεία σου.

Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη και έγκυρη εξατομικευμένη θεραπεία, σώζουν ζωές.

Leave a reply