Υπάρχει «φυσιολογική» διάρκεια στη σεξουαλική πράξη;

Δεν υπάρχει επίσημος κανόνας για τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ο χρόνος ποικίλει από ζευγάρι σε ζευγάρι και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που μπορεί να διαμορφώνουν την εκάστοτε επαφή.

Οι προτιμήσεις ενός ζευγαριού παίζει σημαντικό ρόλο στη διάρκειά της. Έτσι, κάποια ζευγάρια μπορεί να επιλέγουν το γρήγορο σεξ, ενώ άλλα προτιμούν τους πιο αργούς ρυθμούς. Οι συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στο χρόνο. Ένα ζευγάρι με παιδιά, στην ουσία μπορεί να ξεκλέβει χρόνο από την καθημερινότητα για γρήγορο σεξ. Το ίδιο ζευγάρι, αν βρεθεί σε συνθήκες διαφορετικές, όπως για παράδειγμα σε διακοπές μακριά από το σπίτι, χωρίς παιδιά, μπορεί να περάσει και ολόκληρο το σαββατοκύριακο στο κρεβάτι.

Η ηλικία και η υγεία παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Έτσι, όσο η ηλικία αυξάνεται, ο χρόνος που απαιτείται για τη διέγερση και τον οργασμό είναι και μεγαλύτερος.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας, είναι και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την έννοια του σεξ. Εάν ένα ζευγάρι συμπεριλάβει και τα προκαταρκτικά, ο χρόνος επαφής σαφώς είναι και μεγαλύτερος από το χρόνο που αφορά στη διείσδυση και μόνο.

Επιστημονικά, η διάρκεια του σεξ αφορά στο χρόνο από την πρώτη διείσδυση μέχρι την εκσπερμάτιση και ορίζεται ως Intravaginal Ejaculation Latency Time (IELT). O μέσος χρόνος, μετά από μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πολλές χώρες το 2005 βρέθηκε να είναι 5,4 λεπτά. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι αξιολογήθηκε η επαφή μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών.

Αυτά τα στατιστικά αφορούν σε ζευγάρια χωρίς αναφερόμενα προβλήματα. Για πολλά ζευγάρια όμως, η διάρκεια της επαφής δεν είναι μια επιλογή δική τους. Άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση ολοκληρώνουν πολύ γρηγορότερα από ότι θα επιθυμούσαν, ενώ άνδρες με καθυστερημένη εκσπερμάτιση ολοκληρώνουν καθυστερημένα ή δε φτάνουν καθόλου σε οργασμό. Στις περιπτώσεις αυτές, η συμβουλή από έναν ειδικό στη σεξουαλική υγεία είναι ακόμη περισσότερο επιβεβλημένη.

Leave a reply