Σε γενικές γραμμές, το άτομο με σεξουαλική ανορεξία, συστηματικά αποφεύγει τις σεξουαλικές καταστάσεις και σχέσεις. Σαν όρος, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1997, από τον Patrick Carnes, ψυχολόγο και ειδικό στο σεξουαλικό εθισμό. Παρόλο που δεν έχει μελετηθεί εκτενώς κλινικά, αποτελεί μια κατάσταση που συνεχίζει να απασχολεί τους επαγγελματίες υγείας όλο και περισσότερο.

Η σεξουαλική ανορεξία μερικές φορές συγκρίνεται με τη νευρική ανορεξία, κατά την οποία το άτομο στερεί από τον εαυτό του τη λήψη τροφής. Ακόμη, η σεξουαλική ανορεξία συχνά συζητιέται στο πλαίσιο του σεξουαλικού εθισμού, αποτελώντας μία αντίθετη έννοια, κατά την οποία συνειδητά το άτομο αποκλείει τον εαυτό του από αντίστοιχες καταστάσεις τις οποίες το σεξουαλικά εθισμένο άτομο αποζητά.

Η σεξουαλική ανορεξία μπορεί να αφορά σε άνδρες και γυναίκες. Η κατάσταση μπορεί να είναι συνεχιζόμενη ή διαλείπουσα, με ενδιάμεσες προσπάθειες να εμπλακούν σε σεξουαλικές σχέσεις. Χαρακτηριστική όμως στις σχέσεις αυτές είναι η αποφυγή του συναισθήματος. Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται:

  • Αποφυγή του φλερτ, απομόνωση.
  • Αποφυγή οτιδήποτε έχει να κάνει με το σεξ, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
  • Φόβος της σεξουαλικής επαφής.
  • Ντροπή απέναντι στις σεξουαλικές εμπειρίες.
  • Φόβος των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
  • Κακή εικόνα σώματος.
  • Αισθήματα σεξουαλικής ανεπάρκειας.
  • Εμμονή με τις σεξουαλικές συμπεριφορές τρίτων.

Η σεξουαλική ανορεξία πιστεύεται ότι πηγάζει από παρελθόντα τραύματα τα οποία μπορεί να καθιστούν τις ερωτικές σχέσεις μη ασφαλείς (σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση, συναισθηματική παραμέληση, προδοσία). Ο σεξουαλικός εξευτελισμός και η ντροπή, καθώς και η καταστρατήγηση ορίων, μπορεί να είναι παράγοντες που συνεισφέρουν σε τέτοιες καταστάσεις. Σημαντικό ρόλο ακόμα ενδέχεται να παίζει η θρησκεία και το οικογενειακό περιβάλλον, σε περίπτωση που επιβάλλουν αρνητικές αντιλήψεις για το σεξ.

Η σεξουαλική ανορεξία μπορεί να συνυπάρχει και με διάφορες ψυχικές καταστάσεις, όπως η αγχώδης συνδρομή, ο εθισμός σε φαγητό ή ουσίες και οι εμμονικές διαταραχές.

Οι άνθρωποι που φοβούνται το σεξ και τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις, θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό σε θέματα σεξουαλικής υγείας.