Στυτική δυσλειτουργία: Ψυχολογικές αιτίες

Οι ψυχολογικοί παράγοντες ευθύνονται για περίπου το 10% -20% όλων των περιπτώσεων της Στυτικής Δυσλειτουργίας ή ΣΔ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ψυχολογικές επιδράσεις της ΣΔ μπορεί να προέρχονται από παιδική κακοποίηση ή σεξουαλικό τραύμα. Ωστόσο, οι πιο κοινές ψυχολογικές αιτίες  της Στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν:

  • Στρες: Το στρές μπορεί να σχετίζεται με την εργασία, τα χρήματα ή τα συζυγικά προβλήματα του ζευγαριού, μεταξύ άλλων παραγόντων.
  • Άγχος: Μόλις ο άνθρωπος βιώσει για πρώτη φορά τη ΣΔ, μπορεί να ανησυχήσει υπερβολικά ότι το πρόβλημα θα συμβεί ξανά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε “άγχος απόδοσης”, ή φόβο σεξουαλικής αποτυχίας και στο μέλλον, πορεία που στο τέλος καταλήγει σε ένα φαύλο κύκλο.
  • Το αίσθημα της Ενοχής: Ένας άνδρας μπορεί να αισθάνεται ένοχος ότι δεν ικανοποιεί ερωτικά την σύντροφό του.
  • Κατάθλιψη: Μια κοινή αιτία της ΣΔ μπορεί να είναι η κατάθλιψη, η οποία επηρεάζει ένα άτομο σωματικά και ψυχολογικά. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει ΣΔ ακόμη και όταν ένας άνδρας έχει υπάρξει άνετος σε σεξουαλικές καταστάσεις με το άλλο φύλο κατά το παρελθόν. Πολλές φορές, ακόμη και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί επίσης να προκαλέσουν ΣΔ.
  • Χαμηλός αυτοσεβασμός: Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προηγούμενα επεισόδια Στυτικής Δυσλειτουργίας (διότι επικρατεί ένα αίσθημα ανεπάρκειας στον άνδρα) ή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα άλλων θεμάτων που δεν σχετίζονται με την ίδια την σεξουαλική απόδοση.
  • Αδιαφορία: Αυτό το συναίσθημα μπορεί να οφείλεται στην ηλικία και στην επακόλουθη απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος ή να είναι το αποτέλεσμα φαρμάκων. Εναλλακτικά, μπορεί να προέρχεται από προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού.

Όλοι οι άνδρες έχουν πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωποι κάποια στιγμή με  τη ΣΔ. Μόνο εάν το πρόβλημα γίνει ανθεκτικό στον χρόνο ή αποδειχθεί πηγή δυσφορίας για εσάς ή τον σύντροφό σας, πρέπει να προβληματιστείτε και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ζητήσετε ιατρικές συμβουλές και θεραπεία. Για τους άνδρες  που παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία λόγω ψυχολογικών προβλημάτων μπορεί, πράγματι, να χρειαστεί ψυχολογική θεραπεία.

Επιμέλεια Νίκος Βαμβακάρης

Πηγή: WebMD Medical Reference Reviewed by William Blahd, MD on September 11, 2017

Leave a reply