Στύση & Σακχαρώδης Διαβήτης

Η ΧΡΗΣΗ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΣΤΥΣΗ ΣΕ ΑΝΔΡΕΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Σε άνδρες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, η στυτική δυσλειτουργία έχει μια πολύπαραγωγική αιτιολογία.

Ειδικότερα ο υπογοναδισμός (χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης) είναι ένα σοβαρό θέμα και αργά ή γρήγορα κάθε άνδρας που πάσχει από διαβήτη έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Ο Dr. Yassin και η ομάδα του, ανακοίνωσαν στη πρόσφατη ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής ουρολογικής εταιρείας μελέτη που περιλάμβανε 262 υπογοναδικούς  άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, από τους οποίους το 29% (77 άτομα) είχαν και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Το 12% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 ήταν υπέρβαροι και το 88% παχύσαρκοι.

Όλοι οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης σε ενέσιμη μορφή.

Τα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης επανήλθαν στα φυσιολογικά όρια και ταυτόχρονα παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες μεταβολές όπως απώλεια σωματικού βάρους  18% και μείωση σημαντικών δεικτών φλεγμονής όπως η C αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Χαρακτηριστική βελτίωση εμφάνισε η στυτική λειτουργία κατά τη διάρκεια της συμπληρωματικής θεραπείας υποκατάστασης με τεστοστερόνης. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος της τεστοστερόνης είναι εξαιρετικά σημαντικός και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης σε παθολογικές καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης  και το μεταβολικό σύνδρομο.

 

Πηγή: AUA 2015 Annual meeting , abstract D 45-06, D 45-03, MAY 18 2015

Leave a reply