Πόσο συχνά είναι τα σεξουαλικά προβλήματα στους εφήβους;

Τα σεξουαλικά προβλήματα είναι πολύ συχνά στην εφηβεία. Μια μελέτη του 2016, κατέληξε  ότι το 80% των συμμετεχόντων είχε αντιμετωπίσει ένα σεξουαλικό πρόβλημα σε μία περίοδο 2 ετών. Η μελέτη περιλάμβανε 405 συμμετέχοντες, 180 άνδρες και 225 γυναίκες, ηλικίας 16-21. Μέσα σε μία χρονική περίοδο 2 ετών, οι συμμετέχοντες καλούνταν να απαντήσουν σε ερωτήματα που αξιολογούσαν τις σεξουαλικές τους εμπειρίες. Οι άνδρες απαντούσαν σε ερωτήσεις αναφορικά με τη στύση και την εκσπερμάτιση, ενώ οι γυναίκες ρωτιούνταν σχετικά με την σωματική ανταπόκριση, διέγερση και οργασμό. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ενδεχόμενη σεξουαλική δυσφορία, την αυτοπεποίθησή τους σχετικά με το σεξ και ενδεχόμενη πίεση που τους ασκήθηκε ώστε να κάνουν σεξ.

Περισσότεροι από 3 στους 4 άνδρες και σχεδόν 85% των γυναικών ανέφεραν πως τους απασχόλησε κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της μελέτης. Πάνω από το 40%, σημείωσαν ότι το πρόβλημα αυτό τους προκάλεσε έντονη δυσφορία.

Περίπου ένας στους δύο, ανέφεραν μειωμένη ικανοποίηση με τη σεξουαλική τους ζωή. Στους άνδρες αυτό μεταφράζεται ως μειωμένη επιθυμία (46%) και δυσκολία στην επίτευξη ή διατήρηση της στύσης (45%). Στις γυναίκες, ο πόνος (47%) και η δυσκολία της επίτευξης οργασμού (59%) ήταν τα συχνότερα προβλήματα.

Τι μπορεί να κάνει ένας έφηβος που αντιμετωπίζει σεξουαλικά προβλήματα; Ένας σύμβουλος ή γιατρός είναι ένα σημαντικό βήμα, ειδικά αν το σεξουαλικό πρόβλημα έχει και ιατρικές προεκτάσεις. Η σωστή γνώση και επίγνωση του σώματος, τόσο του ανδρικού όσο και του γυναικείου, η γνώση του κύκλου της σεξουαλικής απόκρισης και η ενημέρωση για τη σεξουαλική πράξη, είναι σε θέση να μειώσουν κατά πολύ το άγχος και να αναπτύξουν την εμπιστοσύνη. Η συμβουλευτική επίσης, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει θέματα όπως η πίεση για την πραγματοποίηση ερωτικής επαφής, από το σύντροφο ή το φιλικό περιβάλλον και να επιλύσει θέματα σχετικά με τις σχέσεις.

Leave a reply