Ψυχολογικοί Παράγοντες & Στύση

Οι βαθύτεροι ψυχολογικοί παράγοντες των σεξουαλικών διαταραχών στους άνδρες.
Πάρα πολλοί άντρες στις μέρες μας υποφέρουν από σεξουαλικές διαταραχές οι οποίες οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες.
Ύστερα από τις απαραίτητες εξετάσεις, πάντοτε σε συνεννόηση με τον γιατρό ανδρολόγο-ουρολόγο και εφόσον αποκλειστεί πρώτα το ενδεχόμενο κάποιου οργανικού προβλήματος, σεξουαλικές διαταραχές όπως στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, αλλά και η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση παρατηρείται να έχουν ψυχολογικό υπόβαθρο .
Πολλοί ψυχογενείς παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά έναν άνδρα και να τον κάνουν να υποφέρει από κάποια σεξουαλική διαταραχή.
Το άγχος όπως και η κατάθλιψη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κακή σεξουαλική διάθεση και την έλλειψη επιθυμίας και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ανδρών .
Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οικογένεια η οποία μπορεί να δώσει στα νεαρά αγόρια ανεπαρκή πληροφόρηση για ζητήματα που αφορούν το σεξ ενώ στην συνέχεια αν και στην ενήλικη ζωή ένας άνδρας δεν καταφέρει να αποφύγει τις εσφαλμένες πληροφορίες τότε σταδιακά χτίζει το πρόβλημα του .
Επίσης όταν το πρόβλημα προκύπτει μέσα στην σχέση, είναι πολύ πιθανόν το ενδεχόμενο της κακής επικοινωνίας του ζευγαριού σε όλα τα επίπεδα.
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία περιλαμβάνει τεχνικές αλλά και τρόπους αναγνώρισης του ίδιου του προβλήματος από τον ενδιαφερόμενο με στόχο την άμεση ανακούφιση από το πρόβλημα του αλλά και την ανάπτυξη μίας καλύτερής σεξουαλικής ζωής μέσω της ενδυνάμωσης της αυτοπεποίθησης του.

Νικόλαος Βαμβακάρης
Ψυχοθεραπευτής -Σύμβουλος Ψυχικής υγείας.
Επιστημονικός συνεργάτης Ανδρολογικού Πειραιά

Leave a reply