Οξεία Βακτηριακή Προστατίτιδα

Χρόνια Βακτηριακή Προστατίτιδα

Χρόνια Μη Βακτηριακή Προστατίτιδα (CPPS)

Ασυμπτωματική Φλεγμονώδης Προστατίτιδα

Η προστατίτιδα είναι μια νοσολογική οντότητα που διαγιγνώσκεται κλινικά καθώς επίσης και με εργαστηριακές ενδείξεις φλεγμονής και μόλυνσης που εντοπίζονται στο προστάτη αδένα.
Με βάση τη διάρκεια των συμπτωμάτων η βακτηριακή προστατίτιδα περιγράφεται είτε ως οξεία είτε ως χρόνια όταν τα συμπτώματα επιμένουν για τουλάχιστον 3 μήνες.
Οι αιτίες των συμπτωμάτων της προστατίτιδας συνήθως ποικίλουν και μπορεί να είναι μικροβιακή, φλεγμονώδης, μπορεί όμως να μη περιέχουν τα δυο προηγούμενα χαρακτηριστικά.
Επειδή δε μπορούμε να βρούμε πάντα συγκεκριμένη αιτία που προκαλεί τη προστατίτιδα, γι αυτό το λόγο η νόσος αυτή ταξινομείται σε διάφορες μορφές οι οποίες είναι οι εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 ( ΤΥΠΟΣ I)

-ΟΞΕΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ-

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 ( ΤΥΠΟΣ II)

-ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ-

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 ( ΤΥΠΟΣ III)

-ΧΡΟΝΙΑ ΜΗ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ- CPPS ( Χρόνιο σύνδρομο πιελικού πόνου)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3Α ( ΤΥΠΟΣ IIIA)

-ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ CPPS-

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3Β ( ΤΥΠΟΣ IIIB)

-ΜΗ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ CPPS-

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (ΤΥΠΟΣ IV)

-ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ-

1) Οξεία Βακτηριακή Προστατίτιδα

Είναι μια οξεία φλεγμονή του προστάτη αδένα που προκαλείται από το βακτήριο  E.COLI ( κολοβακτηρίδιο)
Σπανιότερα μικροβιακά αίτια είναι τα εντεροβακτήρια και ακόμη σπανιότερα η ψευδομονάδα.
Ο πιο συχνός τρόπος εισόδου του μικροβίου στο προστάτη αδένα είναι μέσω της ουρήθρας και μπορεί να ξεκινήσει από μια λοίμωξη της ουρήθρας ή της βαλάνου του πέους, είτε της ουροδόχο κύστης.
Ακόμη μπορεί να προκληθεί έπειτα από ουρολογικές επεμβάσεις όπως :

  • κυστεοσκόπηση
  • βιοψία προστάτη αδένα ή
  • τοποθέτηση καθετήρα στην ουροδόχο κύστη.

Τα συμπτώματα της παρουσιάζονται αιφνίδια , είναι έντονα και συνοδεύονται από υψηλό πυρετό και ρίγος.
Αυτά είναι η έντονη ανάγκη για ούρηση, δυσκολία κατά την ούρηση, ο πόνος κατά την ούρηση, η εξασθενημένη ροή των ούρων, η αυξημένη συχνότητα της ούρησης, έκκριμα από την ουρήθρα και αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχο κύστης.
Η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει τη δακτυλική εξέταση που δείχνει έναν προστάτη πολύ επώδυνο κατά τη ψηλάφηση.
Τη γενική και καλλιέργεια ούρων που αποκαλύπτουν άφθονα ερυθρά αιμοσφαίρια, πυοσφαίρια, βλέννη και το ακριβές μικρόβιο που προκαλεί τη φλεγμονή (και την ευαισθησία του στα διάφορα αντιβιοτικά).
Το υπερηχογράφημα προστάτη αδένα που μπορεί να αποκαλύψει ένα απόστημα και η εξέταση 4 δειγμάτων ούρων στα οποία ανευρίσκονται άφθονα βακτήρια.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση ξεκινάει με άμεση χορήγηση αντιβίωσης σε υψηλή δόση, με βάση το αντιβιόγραμμα της καλλιέργειας ούρων.
Τα αντιβιοτικά που χορηγούμε συνήθως ανήκουν στην οικογένεια των κινολωνών.
Η ανταπόκριση στη θεραπεία είναι συνήθως θεαματική και ο ασθενής σύντομα βλέπει και αισθάνεται ανακούφιση από τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν.

2) Χρόνια Βακτηριακή Προστατίτιδα

Η χρόνια φλεγμονή του προστάτη μπορεί να προκληθεί από διάφορα μικρόβια και συνήθως προσβάλει άνδρες νέας και μέσης ηλικίας.
Η προστατίτιδα αυτής της κατηγορίας  προκαλείται από διάφορα μικρόβια κυρίως όμως από εντεροβακτήρια και grant (+) βακτήρια. Προέρχεται συνήθως από μια μη πλήρως θεραπευόμενη οξεία προστατίτιδα.

Τα κυριότερα συμπτώματα της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας είναι αίσθημα πίεσης στη περιοχή του περινέου με αντανάκλαση στους όρχεις  και στη βουβωνική περιοχή και διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας, αίσθηση επιτακτικής ούρησης, αίσθημα υπολοίπου ούρων, καύσος κατά την ούρηση, αιμοσπερμία.
Η διάγνωση της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας περιλαμβάνει τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, της δακτυλικής εξέτασης του προστάτη αδένα που αποκαλύπτει έναν ευαίσθητο ή επώδυνο  στη πίεση προστάτη, τη καλλιέργεια ούρων και σπέρματος που αποκαλύπτει το υπεύθυνο παθογόνο μικρόβιο και σε ποιο αντιβιοτικό είναι ευαίσθητο (αντιβιόγραμμα).
Η θεραπεία συνιστάται σε χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα για αρκετές εβδομάδες, συνήθως 4-6.
Το ποσοστό ίασης με τη χρήση κινολώνών κυμαίνεται από 60% μέχρι και 100%.
Εκτός από τη θεραπεία  με τα αντιβιοτικά, πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας είναι ο ασθενής να ελαττώσει δραστικά, ερεθίστηκα ποτά και φαγητά, όπως καρυκεύματα, πικάντικέ τροφές και το αλκοόλ.

3)IIIA & IIIB. Χρόνια Μη Βακτηριακή Προστατίτιδα (CPPS)

Τα αίτια αυτής της κατηγορίας της προστατίτιδας είναι συνήθως αδιευκρίνιστα. Προσβάλει συνήθως άνδρες ηλικίας  25-40 ετών. Πρόκειται για μια ψυχοσωματική κλινική εικόνα κατά την οποία υπάρχει χρόνια φλεγμονή του προστάτη αλλά δε προκαλείται από παθογόνα μικρόβια.
Τα συμπτώματα είναι ανάλογα με εκείνα της χρόνιας μικροβιακής προστατίτιδας, δηλαδή αίσθημα πίεσης στη περιοχή του περινέου ή του πρωκτού, αίσθημα πόνου ή τραβήγματος στη βουβωνική περιοχή με αντανάκλαση στους όρχεις, δυσκολία και παράταση ούρησης, κάψιμο κατά την ούρηση και στάξιμο μικρής ποσότητας ούρων, μετά το τέλος της ούρησης.
Επίσης παρατηρούνται πιο έντονα συμπτώματα, στυτικής δυσλειτουργίας, όπως μειωμένη διάθεση για σεξ, διαταραχές στύσης, πρόωρη εκσπερμάτιση, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
Η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει καλλιέργεια σπέρματος, μέτρηση της ροής των ούρων, υπερηχογράφημα προστάτη αδένα και ουρηθροκυστεοσκόπηση.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι πολύπλευρη και περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά, αναλγητικά σκευάσματα και φυσιοθεραπεία.
Σε κάθε περίπτωση η θεραπεία είναι απόλυτα ικανοποιημένη και κύριο μέλημα έχει τη καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς.

IV. Ασυμπτωματική Φλεγμονώδης Προστατίτιδα

Στην κατηγορία αυτή η προστατίτιδα ανακαλύπτεται τυχαία έπειτα από βιοψία, συνήθως προστάτου αδένα.
Ο άνδρας δεν εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα και γι αυτό δε χρήζει κάποιας θεραπείας.
Θεραπεία σε αυτή τη κατηγορία προστατίτιδας συστήνεται και χορηγείται μόνο όταν υπάρχουν υποψιάζουσες ουρολοιμώξεις  και όταν έχουμε αρνητική βιοψία προστάτου αλλα το ειδικό προστατικό αντιγόνο συνεχίζει να αυξάνεται, όποτε πριν προχωρήσουμε σε δεύτερη βιοψία χορηγούμε πρώτα αντιβιοτική αγωγή.

Video

Κλείστε ραντεβού

To ιατρείο λειτουργεί : Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 16.00 - 21.00. Για ραντεβού παρακαλούμε τηλεφωνείτε καθημερινά στα παρακάτω τηλέφωνα: