Πρόωρη εκσπερμάτωση & Γνωσιακή αντιμετώπιση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση θεωρείται μία από τις πιο συνηθισμένες σεξουαλικές διαταραχές για έναν άντρα, καθώς 1 στους 3 άνδρες μπορεί να την βιώσει τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του, ενώ οι περισσότεροί άντρες που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση δηλώνουν ότι τα συμπτώματα ξεκίνησαν από την πρώτη τους σεξουαλική επαφή.
Σύμφωνα με το DSM-IV TR η πρόωρη εκσπερμάτιση ορίζεται ως η επίμονη υποτροπιάζουσα εκσπερμάτιση με ελάχιστο ερεθισμό πριν ή και αμέσως μετά τη διείσδυση στον κόλπο χωρίς τη βούληση του ασθενή.

Τύποι πρόωρης εκσπερμάτισης

  • Η Χρόνια, ή αλλιώς Πρωτογενής, Εκσπερμάτιση, η οποία εμφανίζεται στην πρώτη σεξουαλική επαφή της ζωής ενός άνδρα και μπορεί να διαρκέσει χρόνια επειδή ο ασθενής αποφεύγει να ζητήσει βοήθεια.
  • Η Επίκτητη, ή αλλιώς Δευτερογενής, Εκσπερμάτιση, η οποία εμφανίζεται είτε εντελώς ξαφνικά, είτε σε κάποιες περιπτώσεις σταδιακά, ενώ δεν προϋπήρχε ανάλογο πρόβλημα στο παρελθόν στη σεξουαλική ζωή του άνδρα.

Αίτια πρόωρης εκσπερμάτισης

Κάποιες ουσίες του εγκεφάλου, και κυρίως η σεροτονίνη αλλά και η ντοπαμίνη, σχετίζονται με τα χαμηλά επίπεδα ρύθμισης της διαδικασίας ελέγχου-καθυστέρησης της εκσπερμάτισης. Παρ’ όλα αυτά, οι βασικές σωματικές αιτίες που συνδέονται με την πρόωρη εκσπερμάτιση σχετίζονται με παθήσεις του προστάτη, και ειδικότερα τη χρόνια προστατίτιδα, την χρήση ουσιών, όπως διάφορα ψυχοτρόπα φάρμακα, την στυτική δυσλειτουργία, αλλά και τον υπερθυρεοειδισμό.
Υπάρχουν όμως και ψυχολογικές-κοινωνικές αιτίες που σχετίζονται με την πρόωρη εκσπερμάτιση όπως το άγχος, η κατάθλιψη, τα προβλήματα με την ερωτική σύντροφο, όπως η έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι, άγχος απόδοσης και πιθανής κατάκρισης, αλλά και η λανθασμένη ή αρνητική εικόνα του εαυτού που επιβαρύνει το πρόβλημα.

Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία θεωρείται εδώ και χρόνια μία αποτελεσματική προσέγγιση που απαλλάσσει τους άντρες από την πρόωρη εκσπερμάτιση βοηθώντας τους να κατανοήσουν την φύση του προβλήματος. Χρησιμοποιεί τεχνικές απευαισθητοποίησης από τις φοβίες που σχετίζονται με το sex, δίνοντας την ευκαιρία στον ασθενή να διορθώσει σκέψεις που τον οδηγούν σε συναισθήματα δυσφορίας. Επομένως, η άποψη που έχει ο ίδιος πρώτα για τον εαυτό του, αλλά και για το ίδιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ανακατασκευάζεται σε μια υγιή αντίληψη που του επιτρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μεθοδικά και, τελικά, να το εξαλείψει.
Μέσω της θεραπείας, ο ασθενής επανέρχεται στην συχνότητα της σεξουαλικής επαφής που επιθυμεί, χωρίς να διακατέχεται από αισθήματα φόβου και ντροπής απέναντι στην σύντροφο του.

Νικόλαος Βαμβακάρης
Ψυχοθεραπευτής-Σύμβουλος Ψυχικής υγείας.
Επιστημονικός συνεργάτης Ανδρολογικού Πειραιά

Leave a reply