Πώς επηρεάζει η ψωρίαση τη σεξουαλικότητα;

Πολλοί άνθρωποι με ψωρίαση, άνδρες και γυναίκες έχοντας επίγνωση της κατάστασης, αισθάνονται νευρικότητα εξαιτίας της πάθησης καθαυτής αλλά ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο οικειότητας. Ο φόβος του ενδεχομένου να μην είναι ελκυστικοί ή ποθητοί από τους συντρόφους τους είναι υπαρκτός. Το ίδιο άγχος ενδεχομένως αντιμετωπίζουν και οι σύντροφοι, ιδιαίτερα εάν δε γνωρίζουν πολλά για την ψωρίαση.

Η ανοικτή συζήτηση είναι ένα βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Τα πράγματα μπορούν να ξεκαθαρίσουν εάν εξηγηθεί στο σύντροφο τι είναι η ψωρίαση και το πως αντιμετωπίζεται. Ακόμη, βασικό είναι να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι η ψωρίαση είναι μια μη μεταδοτική πάθηση.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος αφορά στις αλλαγές και τροποποιήσεις που ενδεχομένως χρειάζονται στη σεξουαλική πράξη. Η ψωρίαση μπορεί να είναι επίπονη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίζεται τι μπορεί να προκαλεί πόνο και τι είναι άνετο και βολικό για τον καθένα. Άλλες στρατηγικές για να μετριαστεί το άγχος, μπορεί να είναι το χαμηλό φως κατά την επαφή, ώστε να μετριάζεται η νευρικότητα των συντρόφων.

Για να φτάσουμε όμως εκεί, πρέπει τα πράγματα να τα πάρουμε από την αρχή. Πολλοί άνθρωποι με ψωρίαση, αισθάνονται άγχος στο ενδεχόμενο να γνωρίσουν άλλα άτομα, να συναναστραφούν κοινωνικά και να ξεκινήσουν μια σχέση, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει στην απόσυρση και την κατάθλιψη. Σε ένα τέτοιο ξεκίνημα, αλλά και σε οποιοδήποτε στάδιο, η συμβουλευτική, οι φίλοι, το κοινωνικό περιβάλλον, ομάδες υποστήριξης ή ακόμη και άτομα με αντίστοιχα βιώματα μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό.

Ψωρίαση γεννητικών οργάνων

Η ψωρίαση μπορεί να εκδηλωθεί και στα έξω γεννητικά όργανα, το πέος, το όσχεο, το αιδοίο, την περιοχή του κόλπου, την περιοχή του πρωκτού και την άνω επιφάνεια των μηρών. Κατά την έξαρση της ψωρίασης, οι περιοχές αυτές μπορεί να είναι εξέρυθρες και το κοκκίνισμα να συνοδεύεται από έντονο κνησμό. Μερικές γυναίκες βιώνουν ακόμη και έντονο πόνο ή αιμορραγία κατά την επαφή. Αντίστοιχα, πολλοί άνδρες μπορεί να νιώθουν πόνο ή ερεθισμό στο πέος κατά την επαφή και να καταφεύγουν σε προφυλακτικά με λιπαντικό στην εσωτερική τους επιφάνεια για να αποφύγουν περαιτέρω ερεθισμούς.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για το πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα προβλήματα αυτά που αφορούν στην ψωρίαση των έξω γεννητικών οργάνων.

Leave a reply