Ο πόνος που αισθάνεται ο άνδρας στον οργασμό ή την εκσπερμάτιση, περιγράφεται συχνά ως πόνος ή κάψιμο στην περιοχή του περινέου (της περιοχής ανάμεσα στους όρχεις και τον πρωκτό), στους όρχεις ή/και την ουρήθρα κατά τη διέλευση του σπέρματος. Το αίσθημα μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως πολύ έντονο.
Ο οργασμικός πόνος σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι τόσο έντονος, ώστε να αποτρέπει τον άνδρα από τη σεξουαλική επαφή, με αποτέλεσμα την κατάθλιψη και το άγχος. Όλα αυτά, έχουν άμεσο και ισχυρό αντίκτυπο και στις σχέσεις του.
Βασικές αιτίες οργασμικού πόνου είναι οι εξής:
- Φλεγμονές και λοιμώξεις
- Προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη αδένα που συμμετέχει στην παραγωγή σπέρματος)
- Ορχίτιδα (φλεγμονή ενός ή και των δύο όρχεων, που παράγουν τα σπερματοζωάρια)
- Ουρηθρίτιδα (φλεγμονή της ουρήθρας, του καναλιού μέσω του οποίου περνάει το σπέρμα στην εκσπερμάτιση)
- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (τριχομονάδα, χλαμύδια)
Καταστάσεις που σχετίζονται με την πύελο:
- Καρκίνος προστάτη
- Ακτινοβολία στην πύελο
Χειρουργείο στην πύελο (ριζική προστατεκτομή) - Βλάβη στα νεύρα του πέους (τραυματισμός ή επιπλοκή του διαβήτη)
- Χρόνιο πυελικό άλγος
- Απόφραξη του εκφορητικού συστήματος (κύστες ή λίθοι)
Άλλες καταστάσεις:
- Αντικαταθλιπτικά
- Σπερματοκτόνα
- Αντισυλληπτικές κρέμες
Συχνά η αιτία του οργασμικού πόνου είναι δύσκολο να απομονωθεί. Γνωρίζουμε ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, ειδικά όταν ο πόνος δεν εμφανίζεται σε κάθε εκσπερμάτιση.
Η αντιμετώπιση του οργασμικού πόνου ξεκινά με την αναγνώριση του αιτίου που τον προκαλεί. Αυτό περιλαμβάνει ένα ενδελεχές ιατρικό ιστορικό, την κλινική εξέταση, τον απεικονιστικό έλεγχο και πιθανώς εξετάσεις αίματος, ούρων και σπέρματος.
Σε περιπτώσεις φλεγμονών ή λοιμώξεων, τα παυσίπονα ή τα αντιβιοτικά μπορεί να δώσουν τη λύση. Σε περιπτώσεις χρονίου μη βακτηριακού άλγους, τα κρουστικά κύματα μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Σε περιπτώσεις που ο οργασμικός πόνος αποτελεί παρενέργεια φαρμάκων, η διακοπή ή τροποποίηση της αγωγής, μπορεί να αποτελέσει τη λύση. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας θα ολοκληρώσει τον έλεγχο που απαιτείται και μαζί θα οργανώσετε μια στρατηγική αντιμετώπισης βασισμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προβλήματος και τις ανάγκες σας.