Πονοκέφαλος και σεξ!

Η κατάσταση αυτή, αφορά στον πονοκέφαλο που σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ονομάζεται οργασμικός πονοκέφαλος ή καλοήθης κεφαλαλγία επαφής και μπορεί να σχετίζεται με τον αυνανισμό, τη σεξουαλική επαφή, το στοματικό έρωτα ή την πρωκτική επαφή.

Η εξέλιξή τους είναι προοδευτική όσο το άτομο πλησιάζει στον οργασμό. Συχνότερα ακόμα, είναι εμφανίζονται ξαφνικά και με μεγάλη ένταση κατά τον οργασμό, με τον πόνο να είναι διαξιφιστικός. Η διάρκεια του πόνου μπορεί να κυμαίνεται, από μερικά λεπτά έως ώρες, ακόμη και ημέρες. Η εμφάνισή τους, μπορεί να είναι σε κάθε επαφή ή σποραδική.

Οι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα κεφαλαλγία επαφής από ότι οι γυναίκες. Περισσότερο επιρρεπείς, είναι όσοι επίσης πάσχουν από ημικρανίες. Το αίτιο της κεφαλαλγίας είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο, ενώ ενοχοποιούνται σπασμοί αγγείων της κεφαλής. Παρά τη δυσφορία που μπορεί να προκαλούν οι κεφαλαλγίες επαφής συνιστούν μια κατάσταση καθόλα καλοήθη. Πρέπει βέβαια να αποκλειστούν άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλούν κεφαλαλγία, διαδικασία που μπορεί να απαιτήσει ένα διαγνωστικό έλεγχο που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.

Κάποιες φορές, οι κεφαλαλγίες μπορεί να εξαφανιστούν από μόνες τους. Σε περίπτωση όμως που επιμένουν, ο γιατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος να σας καθοδηγήσει στην πιο αποτελεσματική λύση.

Στην περίπτωση έντονων, συχνών και επίμονων πονοκεφάλων, ένα φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των β-αναστολέων καθημερινά μπορεί να είναι η λύση. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, και των ημικρανιών. Εναλλακτικά, μπορεί να δοκιμαστούν φάρμακα πριν την επαφή. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να χορηγηθεί ινδομεθακίνη ή τριπτάνες, φάρμακα πολύ αποτελεσματικά και στην καταπολέμηση των ημικρανιών.

Άλλες στρατηγικές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνες του ή σε συνδυασμό με τα φάρμακα, μπορεί να είναι η παύση της σεξουαλικής πράξης κατά την έναρξη του πόνου, η λήψη περισσότερο παθητικού ρόλου κατά την επαφή και το μασάζ στην αυχενική χώρα και την κεφαλή.

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι σε θέση να διαγνώσει την κατάσταση αυτή και να σας προσφέρει μια λύση αποτελεσματική και βιώσιμη, βασισμένη στην δική σας καθημερινότητα και τις δικές σας προσδοκίες.

Leave a reply