Νόσος Peyronie – Αίτια

Συμπτώματα

Διάγνωση της Νόσου

Νόσος Peyronie & Θεραπεία

Η Νόσος Peyronie, είναι ένα νόσημα που αφορά κυρίως άνδρες στην πέμπτη και έκτη δεκαετία της ζωής τους. Τα τελευταία όμως χρόνια όλο και περισσότερο νέοι άνδρες, ακόμα και κάτω από 30 παρουσιάζονται με το πρόβλημα αυτό. Στο Peyronie σχηματίζονται ινώδεις πλάκες στο εσωτερικό του πέους, και για την ακρίβεια στον ινώδη χιτώνα των σηραγγωδών σωμάτων.

Νόσος Περονί (Peyronie) – Αίτια

Η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή. Έχουν ενοχοποιηθεί κυρίως τραυματισμοί του πέους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και το κάταγμα του πέους.
Άλλες αιτίες είναι μικροβιακοί παράγοντες, αυτοάνοσα νοσήματα (πχ. Ρευματοειδής αρθρίτιδα ), σακχαρώδη διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, συστηματική αγγειακή νόσος, ακόμη και κάποιες νεοπλασίες.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα της νόσου Peyronie είναι ο πόνος κατά τη στύση, η κάμψη και η γωνίωση του πέους. Υπάρχει ψηλαφική σκληρία σε ένα μεγάλο ποσοστό  των ασθενών που πάσχουν από νόσο Peyronie όπου θα εμφανίσουν και διαταραχές στη στύση τους, που οφείλεται στη κάμψη του πέους, σε ψυχολογικούς παράγοντες και στη μειωμένη αρτηριακή ροή.

Διάγνωση της Νόσου

Η διάγνωση γίνετια από τον ουρολόγο – ανδρολόγο και περιλαμβάνει ένα πλήρες ιστορικό που αναζητά τραυματισμό ή κάταγμα πέους, τη διάρκεια των συμπτωμάτων, τη σεξουαλική συμπεριφορά, την επώδυνη στύση, τη μείωση ή την αύξηση του πέους, την ύπαρξη ή όχι συνοδών νοσημάτων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση ή αυτοάνοσα νοσήματα.

Οι κλινικές εξετάσεις γίνονται πάντα με το πέος σε χάλαση και σε στύση κι έπειτα την ύπαρξη ή όχι ψηλαφητικής σκληρίας τη κάμψη του πέους όπως και την ύπαρξη ή όχι άλγους κατά τη στύση.

Οι αντιμετωπίστηκες μέθοδοι περιλαμβάνουν δυναμικό υπερηχογράφημα TRIPLEX πέους καθώς επίσης μπορεί να χρειαστεί η απεικόνιση του πέους με μαγνητική τομογραφία.

Συνήθως η νόσος Peyronie διέρχεται σε δυο φάσεις:

  • Η πρώτη (ασταθής) συχνά συνδυάζεται με πόνο κατά τη στύση   και δυσκαμψία του πέους.
  • Η δεύτερη (σταθερή) χαρακτηρίζεται από τη σταθεροποίηση, μονιμότητα της δυσφορίας και απουσιάζει η επώδυνη στύση.

Νόσος Peyronie & Θεραπεία

Από την εμφάνιση του προβλήματος έως περίπου 6 – 12 μήνες μετά, όσο συνήθως πονάει ο άνδρας εάν δε λάβει θεραπεία. Η θεραπεία συνήθως είναι φαρμακευτική. Η αγωγή αυτή περιλαμβάνει λήψη μεγάλης δόσης βιταμίνης Ε από το στόμα. Αμινοβενζοϊκό κάλιο. Επίσης από το στόμα και τοπική αγωγή στο πέος με ιουτοφόρεση με βεριπαμίλη. Στόχοι της φαρμακευτικής αγωγής είναι να σταματήσει την εξέλιξη  του νοσήματος και να μην επηρεαστεί η στύση και η κάμψη του πέους. Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί ότι στους νέους άνδρες παρόλο που τα ποσοστά ίασης είναι σημαντικά, θα  πρέπει να γίνουν τα  πάντα για να προστατευτεί η στύση. Μετά το τέλος αυτής της περιόδου η μόνη θεραπευτική λύση είναι χειρουργική επέμβαση.

Όσο και εάν ένα χειρουργείο στο πέος μοιάζει δύσκολο και επικίνδυνο, σε έμπειρα χέρια αποτελεί μια ασφαλή λύση για την αντιμετώπιση της νόσου Peyronie.

Διαφορετικές τεχνικές ευθειασμού με χρήση μοσχεύματος και με ή χωρίς αφαίρεση των πλακών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την κάμψη εστίαση του προβλήματος, την ύπαρξη άλλων νοσημάτων και την ανατομία του πέους.

Κλείστε Ραντεβού

To ιατρείο λειτουργεί:

Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη 16.00 - 21.00.

Για ραντεβού παρακαλούμε τηλεφωνείτε καθημερινά στα παρακάτω τηλέφωνα: