Μανορεξία

«Μανορεξία» σε άνδρες με πολλαπλά ορμονικά προβλήματα

« … Όταν ένας νεαρός άνδρας παρουσιάζει πολλαπλά ορμονικά προβλήματα, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ο ασθενής αυτός να πάσχει από νευρογενή ανορεξία (που στους άνδρες καλείται μανορεξία) … ».

Το παραπάνω μήνυμα παρουσιάστηκε σε μια πρόσφατη κλινική μελέτη που ανακοινώθηκε στο 23ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικών Ενδoκρινολόγων (American Association of Clinical Endocrinologists). Η συγκεκριμένη κλινική έρευνα περιελάμβανε 4 ασθενείς, όλοι νεαροί άνδρες, που εμφανίστηκαν στα επείγοντα, με κύρια συμπτώματα βραδυκαρδία, υποθερμία και υπόταση. Οι παραπάνω ασθενείς εξετάστηκαν εκτός από καρδιολόγο και από ενδοκρινολόγο λόγω των πολυάριθμων ορμονικών διαταραχών που εμφάνιζαν.

Η ανορεξία είναι οξεία ψυχογενής διαταραχή και χαρακτηρίζεται από αδυναμία του ασθενούς να διατηρήσει σωματικό βάρος >85% του ιδανικού βάρους, διαστρεβλωμένη αντίληψη του σώματος, άρνηση της σοβαρότητας της απώλειας βάρους και φοβία απόκτησης βάρους. Στα παραπάνω κριτήρια, στις γυναίκες συμπληρώνεται η αμηνόρροια, ενώ στους άνδρες είναι ο υπογοναδισμός. Η διεθνής βιβλιογραφία  αναφέρει οτι η επίπτωση της νόσου στους άνδρες είναι 0,4%, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο οτι το ποσοστό αυτό είναι υποεκτιμημένο.

Η «μανορεξία» επηρεάζει όλα τα βασικά συστήματα του σώματος, όπως το καρδιαγγειακό (βραδυκαρδία),  το γαστρεντερικό (δυσκοιλιότητα, παράταση του γαστρικής κένωσης), το αιμοποιητικό (αναιμία, λευκοπενία), τους νεφρούς (ηλεκτρολυτικές διαταραχές) και το νευρικό σύστημα. Οι άνδρες εμφανίζουν χαμηλή τεστοστερόνη, χαμηλή libido, κατάθλιψη καθώς επίσης μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα υποθυρεοειδισμού.

Η θεραπεία της «μανορεξίας» είναι η σωστή σίτιση. Η πρόγνωση της συγκεκριμένης νόσου είναι 20% πλήρη ίαση, 30-40% μερική αποθεραπεία του ασθενούς και 30% κακή πρόγνωση, ποσοστά συμβατά με τα αντίστοιχα της νευρογενούς ανορεξίας στις γυναίκες.

Ο ακρογωνιαίος λίθος στην επίλυση του προβλήματος της «μανορεξίας» είναι η έγκαιρη υποψία – διάγνωση της νόσου, παθολογικής κατάστασης που χρήζει περαιτέρω διερεύνηση από την επιστημονική κοινότητα και θα μας απασχολήσει έντονα στο εγγύς μέλλον.

 

Πηγή: Suspect “Manorexia” in Males with Multiple Hormonal Problems, Medscape Medical News, May 22, 2014

Leave a reply