Προστατίτιδα

Καλοηθής Υπερπλάσια Προστάτη Αδένα

Καρκίνος Προστάτη Αδένα

Προστατίτιδα

Η προστατίτιδα είναι γενικός όρος που περιγράφει τη φλεγμονή του προστάτη αδένα. Είναι η πιο συχνή ουρολογική πάθηση σε άντρες κάτω των 50 ετών και η τρίτη πιο συχνή μετά την ηλικία των 50. Υπάρχουν αρκετές μορφές προστατίτιδας: α) η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα, β) η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, γ) η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα και δ) η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα.

Διαβάστε περισσότερα για την προστατίτιδα.

Καλοηθής Υπερπάσια Προστάτη Αδένα

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, ονομάζεται η αύξηση του αδένα που παρατηρείται κυρίως μετά την ηλικία των 40 ετών. Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη προκαλεί διαταραχές στην ούρηση που ονομάζονται συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση, αφού οι 4 στους 10 άντρες έχουν συμπτώματα στην 5η δεκαετία της ζωής τους, 7 στους 10 στην 6η δεκαετία και 8 στους 10 στην 7η δεκαετία.

Τα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, διακρίνονται σε αυτά που αφορούν στην αποθήκευση των ούρων στην κύστη (συχνοουρία, νυκτουρία, επιτακτική ούρηση, επιτακτική ακράτεια) και σε εκείνα που αφορούν στην αποβολή των ούρων από την κύστη (μειωμένη ροή ούρων, δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, διακοπτόμενη ούρηση, αίσθημα ατελούς κένωσης, πλήρη αδυναμία ούρησης).

Τα συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη ταλαιπωρούν έντονα τους άντρες αλλά και τις συντρόφους τους, επειδή περιορίζεται η επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα, διαταράσσεται ο ύπνος τους (με αποτέλεσμα μόνιμη κόπωση), ενώ αρκετά συχνά εμφανίζεται και στυτική δυσλειτουργία.

Η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει τη λήψη του ιατρικού ιστορικού από τον Ουρολόγο – Ανδρολόγο, την κλινική εξέταση που περιλαμβάνει πάντα τη δακτυλική εξέταση του προστάτη, την μέτρηση της ροής των ούρων και τον υπερηχογραφικό έλεγχο του προστάτη αδένα, της ουροδόχου κύστεως, των νεφρών και του υπολείμματος ούρων μετά την ούρηση. Απαραίτητες είναι επίσης η γενική και η καλλιέργεια ούρων, καθώς και κάποιες εξετάσεις αίματος, όπως η μέτρηση της ουρίας, της κρεατινίνης (για έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας) και η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές, ικανές να λύσουν το πρόβλημα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη αδένα. Συγκεκριμένα:

α) Ενεργός Παρακολούθηση

Συστήνεται σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα, που δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα τους και περιλαμβάνει τακτικές επισκέψεις στον Ουρολόγο για έλεγχο και μεταβολές στον τρόπο ζωής όπως, περιορισμό των υγρών πριν από τον ύπνο, ούρηση πριν από την κατάκλιση, αποφυγή καφέ και αλκοόλ.

β) Φαρμακευτική Αγωγή

Η πρώτη κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται λέγονται αποκλειστές των α-αδρενεργικών υποδοχέων. Κύρια παρενέργεια των φαρμάκων αυτών είναι η μικρή πτώση της αρτηριακής πίεσης, που εκδηλώνεται συνήθως ως ζάλη – αδυναμία, καθώς και η αδυναμία εκσπερμάτισης.

Η δεύτερη κατηγορία φαρμάκων καλούνται αναστολείς της 5α – αναγωγάσης και επιτυγχάνεται μείωση του μεγέθους του προστάτη και συρρίκνωση του. Συνήθως, χορηγούνται σε ασθενείς με προστάτη πάνω από 40 γραμμάρια και πετυχαίνουν μείωση του όγκου κατά 15-25% σε διάστημα 6 μηνών. Ως παρενέργεια αναφέρεται η πιθανή ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας και προβλήματα στύσης (στυτική δυσλειτουργία).

Επίσης, μία ακόμη κατηγορία φαρμάκων που μπορεί να σας προτείνει ο Ουρολόγος-Ανδρολόγος σας είναι οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5- η ταδαλαφιλη-, τα γνωστά φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι βελτιώνουν και τα συμπτώματα της ούρησης σε ασθενείς που πάσχουν από υπερπλασία προστάτη, εκτός από τη στυτική δυσλειτουργία, γεγονός που πιστοποιήθηκε με την επίσημη έγκριση τους ως θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

γ) Χειρουργικές Θεραπείες

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στον προστάτη χωρίζονται στις ανοικτές , δηλαδή με τομή, και στις ενδοσκοπικές, δηλαδή μέσα από ειδικό ενδοσκόπιο που μπαίνει μέσα στην ουρήθρα. Ειδικότερα:

Διουρηθρική προστατεκτομή

Αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο συχνή χειρουργική θεραπεία για προστάτες μέχρι 80 γραμμάρια, παρότι περιορίζεται διεθνώς, λόγω της ανάπτυξης λιγότερο επεμβατικών μεθόδων, όπως της πλάσμα-εξάχνωσης του προστάτη (TURis).

Η διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό και η εξάχνωση σε πλάσμα (TURis) αποτελεί μια εντελώς νέα χειρουργική μέθοδο για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη αδένα. Ο αδένας αφαιρείται με μεγαλύτερη ασφάλεια και με μικρότερη αιμορραγία, ενώ μειώνεται σημαντικά ο χειρουργικός χρόνος. Ειδικότερα τα πλεονεκτήματα του TURis του προστάτη είναι η μικρότερη αιμορραγία, ο μειωμένος χειρουργικός χρόνος, η δυνατότητα επέμβασης σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά, η ταχύτερη αφαίρεση του καθετήρα, η γρηγορότερη ανάρρωση και η ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο και η ταχύτερη επάνοδος του ασθενούς στη καθημερινότητα.

Καρκίνος Προστάτη Αδένα

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης, γιατί πρόκειται για νόσο που πρακτικά δεν δίνει κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα στα αρχικά της στάδια. Έτσι, η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο σε ειδικό Ουρολόγο – Ανδρολόγο.

Μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη σε ένα πρώιμο στάδιο. Η εξέταση αυτή μετρά την ποσότητα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα. Από την ηλικία των 50 ετών και άνω συστήνεται σε ετήσια βάση μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και έλεγχος από Ουρολόγο -Ανδρολόγο. Εάν όμως συγγενής πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός ή αδέλφια των γονέων) έχει διαγνωστεί με καρκίνο προστάτη, η εξέταση του PSA συστήνεται να αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών.

Απαραίτητη κρίνεται επίσης και η δακτυλική εξέταση του προστάτη από τον πρωκτό και το διορικο υπερηχογράφημα στο προστάτη. Η δακτυλική εξέταση δίνει πληροφορίες για το μέγεθος του αδένα, την πιθανότητα παρουσίας φλεγμονής, την ύπαρξη ή όχι κάποιας σκληρίας. Μετά και από αυτές τις εξετάσεις, ο Ουρολόγος-Ανδρολόγος θα κρίνει εάν θα χρειαστεί ο ασθενής να κάνει βιοψία προστάτη αδένα.

Στον εντοπισμένο καρκίνο προστάτη, οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολλές και περιλαμβάνουν την ενεργό παρακολούθηση, τη χειρουργική θεραπεία και την ακτινοθεραπεία.

Η ενεργός παρακολούθηση περιλαμβάνει τακτικό έλεγχο του ασθενούς, αφού ο καρκίνος του προστάτη είναι μια νόσος με αργή εξέλιξη. Η παρακολούθηση συστήνεται σε ασθενείς συνήθως μεγάλης ηλικίας με ένα μικρό όγκο ή σε ασθενείς με μικρό προσδόκιμο επιβίωσης εξαιτίας άλλων συνοδών προβλημάτων υγείας.

Η χειρουργική θεραπεία (ριζική προστατεκτομή) γίνεται είτε ανοικτά (με τομή) είτε ενδοσκοπικά (λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά). Το ογκολογικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αλλά οι ενδοσκοπικές μέθοδοι υπερτερούν λόγω μικρότερης νοσηλείας και μετεγχειρητικού πόνου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αντρών θα βιώσει στυτική δυσλειτουργία μετά τη ριζική προστατεκτομή. Ο Ουρολόγος-Ανδρολόγος θα προτείνει τις εναλλακτικές θεραπείες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Η ακτινοθεραπεία του προστάτη διακρίνεται στην εξωτερική ακτινοβολία και στη βραχυθεραπεία. Πολλές φορές, τα 2 αυτά είδη ακτινοβολιών χρησιμοποιούνται και συνδυαστικά.

Στον μη εντοπισμένο καρκίνο προστάτη, οι θεραπευτικές επιλογές είναι η ορμονοθεραπεία και η χημειοθεραπεία.

Η Ορμονοθεραπεία στοχεύει στην ελάττωση των επιπέδων της τεστοστερόνης στον ασθενή Η ορμονοθεραπεία έχει κάποιες παρενέργειες, με προεξάρχουσες τη στυτική δυσλειτουργία, τις εξάψεις, την οστεοπόρωση, τη μειωμένη ερωτική επιθυμία και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται, όταν πλέον τα καρκινικά κύτταρα αποκτήσουν αντοχή στην ορμονοθεραπεία. Η νόσος σε αυτό το στάδιο είναι προχωρημένη και συνήθως υπάρχουν επώδυνες μεταστάσεις στα οστά. Στις ημέρες μας υπάρχουν πλέον αρκετές θεραπευτικές επιλογές ακόμα και σε αυτό το προχωρημένο στάδιο της νόσου. Ο Ουρολόγος στα πλαίσια μιας ογκολογικής ομάδας (που απαρτίζεται από ογκολόγο και ακτινοθεραπευτή) προτείνει την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση με κύριο μέλημα την καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς.