Γενικά

Αίτια Ουρολοίμωξης

Συμπτώματα

Θεραπεία Ουρολοίμωξης

Γενικά για την ουρολοίμωξη

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, όπως μαρτυρά το όνομά τους, αφορούν σε μικροοργανισμούς που εισέρχονται μέσα στο ουροποιητικό σύστημα. Αποτελούν τη δεύτερη συνηθέστερη αιτία λοιμώξεων στον άνθρωπο, ενώ οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς από τους άνδρες. Η συνηθέστερη είσοδος των μικροβίων στο ουροποιητικό σύστημα είναι η ουρήθρα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μικρόβια «ξεπλένονται» με τα ούρα, πριν προλάβουν να εγκατασταθούν.

Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, οι μικροοργανισμοί είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού και να προκαλέσουν λοιμώξεις. Συνήθως οι λοιμώξεις αφορούν στο κατώτερο ουροποιητικό (ουρήθρα, κύστης, προστάτης) ενώ σπανιότερα οι μικροοργανισμοί μέσω των ουρητήρων μπορούν να φτάσουν στους νεφρούς, προκαλώντας λοιμώξεις στο ανώτερο ουροποιητικό.

Αίτια ουρολοίμωξης

Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις προκαλούνται από μικρόβια που φυσιολογικά ζουν στο έντερο. Η θέση του πρωκτού σε σχέση με την ουρήθρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ουρολοιμώξεων στην περίπτωση αυτή, κυρίως στις γυναίκες. Άλλα μικρόβια, όπως τα χλαμύδια και ο γονόκοκκος μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Οι ουρολοιμώξεις είναι συνηθισμένες στον άνθρωπο, όμως ο κίνδυνος εμφάνισής τους αυξάνεται με τη συμμετοχή συγκεκριμένων παραγόντων.

Η κακή υγιεινή των έξω γεννητικών οργάνων και του πρωκτού καθώς και η χρήση ακατάλληλων σκευασμάτων καθαρισμού που καταστρέφουν τις άμυνες του οργανισμού, μπορεί να δημιουργήσουν ένα πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων. Οι κακές συνήθειες ούρησης αποτελούν έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται η αναβολή της ούρησης λόγω συνθηκών (άνδρες οδηγοί, γυναίκες σε εξωτερικούς χώρους) και η μη φυσιολογική ούρηση (γυναίκες σε ημιόρθια θέση). Η σεξουαλική επαφή αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα που ευνοεί τις ουρολοιμώξεις. Τόσο η αυξημένη θερμοκρασία που ευνοεί την ανάπτυξη των μικροβίων, όσο και η χρήση λιπαντικών ή άλλων τοπικών σκευασμάτων που μεταβάλλουν τις συνθήκες στην περιοχή αλλά και πρακτικές όπως η πρωκτική επαφή, ευνοούν την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων. Συνήθης συμβουλή είναι η ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή, τόσο σε άνδρες, όσο και γυναίκες. Η στάση των ούρων (δηλαδή η παραμονή ούρων μέσα στην κύστη), αποτελεί τέλος έναν πολύ σημαντικό παράγοντα ουρολοιμώξεων.

Στην περίπτωση αυτή εντάσσονται και οι περιπτώσεις λιθίαση του ουροποιητικού και οι άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, όπου παραμένει υπόλειμμα ούρων μετά την ούρηση. Σπανιότερα, άτομα με νευρολογικά προβλήματα και δυσλειτουργική ούρηση μπορεί να εμφανίσουν συχνότερα ουρολοιμώξεις, όπως και πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς ή οροθετικοί, καθώς και φέροντες ξένα σώματα (ουροκαθετήρας).

Συμπτώματα ουρολοίμωξης

Τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων ποικίλουν, ανάλογα με τη φύλο, την ηλικία, το χρόνο και την θέση όπου έχει αναπτυχθεί ή λοίμωξη. Τα πιο θορυβώδη συμπτώματα μπορεί να αφορούν σε αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση, σε έπειξη προς ούρηση, αίσθημα πληρότητας ακόμη και μετά την ούρηση και σε αλλαγές στο χρώμα ή και τη μυρωδιά των ούρων.

Μπορεί να συνυπάρχει πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή στην περιοχή του περινέου και των όρχεων ή κατά μήκος της ουρήθρας. Ο πυρετός, συνήθως είναι ενδεικτικός μιας οξείας λοίμωξης του προστάτη ή μιας λοίμωξης του ανωτέρου ουροποιητικού (νεφρών). Τα ούρα μπορεί να παραμείνουν αμετάβλητα ή να εμφανίζονται θολά, δύσοσμα ενώ δεν είναι σπάνια και η παρουσία αίματος. Εκτός όμως από τις περιπτώσεις αυτές, μια ουρολοίμωξη μπορεί να είναι καθόλα ασυμπτωματική ή να παρουσιάζει μη ειδικά συμπτώματα που συχνά παραβλέπονται.

Θεραπεία ουρολοίμωξης

Η θεραπεία των ουρολοιμώξεων εξαρτάται από το χρόνο της διάγνωσης, τη συμπτωματολογία, τη θέση της λοίμωξης και το είδος του μικροβίου που την έχει προκαλέσει. Έτσι, διαφορετικά αντιμετωπίζεται μία οξεία προστατίτιδα, μία λοίμωξη του προστάτη η οποία μπορεί και να είναι απειλητική για τη ζωή και διαφορετικά μια χρόνια προστατίτιδα.

Αντίστοιχα, μια κυστίτιδα σε μια γυναίκα, παρόλο που πλαισιώνεται συνήθως από πολύ θορυβώδη συμπτώματα, απαιτεί ήπια και βραχέα αντιβιοτικά σχήματα και γενικά μέτρα πρόληψης, σε αντίθεση με μια πυελονεφρίτιδα όπου το μόνο σύμπτωμα μπορεί να είναι μόνο ο πυρετός. Σε περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων μικροβίων, επιβάλλεται η λήψη κατάλληλης αγωγής και από το σεξουαλικό σύντροφο. Αντίστοιχα εξατομικευμένη είναι και η αντιμετώπιση των μικροβίων που ανιχνεύονται στο σπέρμα, στην περίπτωση της διερεύνησης της ανδρικής υπογονιμότητας.

Κλείστε Ραντεβού

To ιατρείο λειτουργεί:

Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη 16.00 - 21.00.

Για ραντεβού παρακαλούμε τηλεφωνείτε καθημερινά στα παρακάτω τηλέφωνα: