Αίτια

Διάγνωση

Θεραπεία

Η ανθρώπινη υπογονιμότητα αποτελεί, για τον δυτικό κόσμο τουλάχιστον, ένα υπαρκτό ιατρικό πρόβλημα εδώ και δεκαετίες. Ένα πρόβλημα με αίτια όχι μόνο ιατρικά, αλλά και κοινωνικά, ανθρωπολογικά ενώ μερικές φορές και οικονομικά. Υπολογίζεται ότι πάνω από 70.000.000 ζευγάρια παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα στην απόκτηση ενός παιδιού. Και στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, ίσως και παραπάνω, το αίτιο, αποδεδειγμένα, οφείλεται στον ανδρικό παράγοντα. Στην ικανότητα δηλαδή των ανθρώπινων σπερματοζωαρίων να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

Παρόλα αυτά, λόγοι κοινωνικοί, ο μύθος του παντοδύναμου αρσενικού, λόγοι ιατρικοί, τα μεγάλα ποσοστά επιτυχίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η εξωσωματική γονιμοποίηση δηλαδή, έχουν οδηγήσει ώστε λίγα έως ελάχιστα δεδομένα να έχουν μελετηθεί, να έχουν ερευνηθεί και ακόμα λιγότερο να έχουν χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή κλινική πράξη για τη βελτίωση του ποιότητας του ανθρώπινου σπέρματος.

Συχνά αναφέρεται ότι π.χ. με την τεχνική της μικρογονιμοποίησης, ακριβώς επειδή απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός σπερματοζωαρίων, ίσως και μόνο ένα, σε αντίθεση με τα 12.000.000/ml που είναι καλύτερο να υπάρχουν για μία φυσιολογική γονιμοποίηση, ΔΕΝ χρειάζεται να κάνουμε τίποτα για τον ανδρικό παράγοντα. ΕΝΑ σπερματοζωάριο θα βρεθεί. ΔΕΝ μπορεί! Και αν δε βρεθεί , υπάρχει πάντα η λύση της δωρεάς σπέρματος!

Με αυτόν το τρόπο η σύγχρονη ιατρική πρακτικά εθελοτυφλούσε μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, σε γεγονότα ιατρικά. Το σπερματοζωάριο ΔΕΝ αποτελεί μόνο έναν μεταφορέα γενετικής πληροφορίας, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο με τις δομές του σε όλη τη διαδικασία της γονιμοποίησης αλλά και σε ζητήματα ηθικά και δεοντολογικά, όπως για παράδειγμα τα προβλήματα που προέκυψαν από τη δωρεά γαμετών, σε προβλήματα ψυχολογικά καθώς και στον ρόλο του άνδρα στη διαδικασία απόκτησης ενός παιδιού.

Ποια τα αίτια που προκαλούν την ανδρική υπογονιμότητα;

Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα της ανδρολογίας, της εξειδίκευσης δηλαδή της ιατρικής που ασχολείται με το ανδρικό γεννητικό σύστημα, καταδεικνύουν ότι το ανθρώπινο σπερματοζωάριο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις επιδράσεις της καθημερινότητας ενός άνδρα, από το κάπνισμα μέχρι το επαγγελματικό περιβάλλον και την επίδραση βιομηχανικών χημικών, π.χ. οι φθαλικοί εστέρες που χρησιμοποιούνται για να γίνει το πλαστικό πιο μαλακό, ακόμα και αν δεν υπάρχει συνυπάρχουσα νοσηρότητα, αν δηλαδή ο άνδρας δεν πάσχει από άλλα νοσήματα.

Και αν πολλοί άνδρες, θυμούνται τη μαμά τους να τους πηγαίνει με το ζόρι να κολλήσουν μαγουλάδες, ελάχιστοι μπορούν να συνδέσουν ή δεν θέλουν να συνδέσουν το γεγονός ότι μία διαταραγμένη ανδρική γονιμότητα, ένα προβληματικό σπερμοδιάγραμμα δηλαδή, μπορεί να οφείλεται σε κοινά προβλήματα π.χ. την παχυσαρκία ή τις θυρεοειδοπάθειες, προβλήματα δηλαδή τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Δεχόμαστε σχεδόν μοιρολατρικά, τόσο οι άνδρες όσο και τα ζευγάρια τη διάγνωση της υπογονιμότητας, ολιγο-ασθενο-τερατοσπερμία, συχνά χωρίς να αναζητήσουμε καν την απάντηση στο γιατί και πολύ περισσότερο να αναρωτηθούμε αν μπορεί να γίνει κάτι.

Αν google-άρουμε, ο νέος τρόπος αναζήτησης ιατρικής πληροφορίας, τον όρο ανδρική υπογονιμότητα, θα διαπιστώσουμε ότι και στη χώρα μας, υπάρχουν διαθέσιμα κέντρα και θεραπείες για νοσήματα και καταστάσεις που μέχρι πρόσφατα ήταν ένα είδος τελεσίδικης καταδίκης για τον άνδρα, π.χ. την αζωοσπερμία , την ανυπαρξία δηλαδή σπερματοζωαρίων. Εμπειρικές ή μη, ορμονικές ή φυτικές, φαρμακευτικές ή χειρουργικές, οι καινούριες θεραπευτικές προσεγγίσεις δίνουν όχι μόνο ελπίδες αλλά και απτά αποτελέσματα, όχι μόνο στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και μερικές φορές στην ανάγκη για μη χρήση της.

Με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η διάγνωση;

Η μελέτη της ανδρικής υπογονιμότητας ξεκινά από το σπερμοδιάγραμμα, αλλά δεν τελειώνει εκεί. Ορμονικές εξετάσεις, μελέτη του οξειδωτικού stress, απεικονιστικές εξετάσεις π.χ. υπερηχογραφικός έλεγχος είναι κανόνας αν θέλουμε να διαπιστώσουμε, σε ένα μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον, την αιτία του ανδρικού προβλήματος. Και ακρογωνιαίος λίθος της ιατρικής θεραπείας είναι η αναζήτηση της αιτίας.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις

Η πραγματικότητά είναι ότι οι θεραπείες της ανδρικής υπογονιμότητας είναι πλέον πολυτροπικές, αφού πολυπαραγοντική συνήθως είναι και η αιτία. Από το οξειδωτικό stress, τις ορμονικές διαταραχές π.χ. τον υπογοναδισμό, όψιμο, ιδιοπαθή ή οτιδήποτε άλλο, τις ανατομικές διαταραχές συγγενείς ή επίκτητες π.χ. την κιρσοκήλη και τους τραυματισμούς, την ιατρική ή μη λήψη φαρμάκων π.χ. τα αναβολικά, έως τις γενετικές διαταραχές π.χ. τις μεταθέσεις γενετικού υλικού, πολλά είναι τα πράγματα που μπορούν να γίνουν για την ανδρική υπογονιμότητα τόσο διαγνωστικά όσο και πρωτίστως θεραπευτικά.

Είναι κάτι που ο υπογόνιμος άνδρας δεν οφείλει, μόνο στη σύντροφό του και στην κοινή τους προσπάθεια για την απόκτηση ενός υγιούς παιδιού, αλλά και στον εαυτό του, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, οι υπογόνιμοι άνδρες ζουν λιγότερο.

Και αυτό μπορούμε να το προλάβουμε!

 Επικοινωνήστε μαζί μας:

Ιατρείο Πειραιά

Κουντουριώτου 144 & Βασιλέως Γεωργίου, Πειραιάς

  • Για ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά στα παρακάτω τηλέφωνα:
  • 210 4224320, 694 2078265 & 210 4224358

Εναλλακτικά:

Κλείστε Ραντεβού

To ιατρείο λειτουργεί:

Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη 16.00 - 21.00.

Για ραντεβού παρακαλούμε τηλεφωνείτε καθημερινά στα παρακάτω τηλέφωνα: